donderdag 13 juni 2013

Rolando Villazón in het concertgebouw

Rolando Villazón zijn debuut in het nu Koninklijk Concertgebouw verliep zoals gevreesd. De aankondiging van directeur Simon Reinink dat Rolando Villazón  door een verkoudheid getroffen was maar toch zou zingen deed mij terugdenken aan vele andere keren dat ik in de zaal zat bij Rolando Villazón en een soortgelijke mededeling kreeg.

Voor een vrijwel uitverkocht concertgebouw sleurde hij zich door een aangepast programma heen. Zijn charisma en vermogen tot communiceren met het publiek redde voor velen die hem voor het eerst zagen de avond. De grappen en grollen gingen er bij een groot deel van dat publiek in als zoete koek. Daarbij zal geholpen hebben dat de grote Verdi anders dan in de aria uit Macbeth niet te horen was. Voor mij is het onmogelijk de avond serieus te bespreken, daarvoor was de indispositie te erg en het niveau Concertgebouw onwaardig. Een zanger die bijna geen enkele frase door zijn indispositie zuiver kan zingen en waarvan zijn stem ontelbare keren breekt hoort niet op het podium in de grote zaal te staan. Dit ook zeker in het licht van de concerten die ik de afgelopen tijd in dezelfde zaal hoorde zoals de terugkomst van Chailly bij het KCO met Lobgesang van Mendelssohn, Andris Nelsons die Der Fliegende Holländer concertant dirigeerde en een fenomenale Dudamel die het KCO op de toppen van hun kunnen liet spelen. Te hopen is dat Rolando Villazón de weg terug vindt, dit concert had in ieder geval nooit door mogen gaan. (JB)

3 opmerkingen:

 1. wjdebruijn53@hotmail.com13 juni 2013 om 17:31

  Waarom gaat u in hemelsnaam nog naar zijn concerten gezien uw ervaringen? Had bij de aankondiging van Reinink de zaal verlaten en uw geld terug gevraagd; dat is de gebruikelijke procedure. Of beter: ga helemaal niet, dan kan een ander uw plaats innemen. Van te voren was helder dat er géén "grote" Verdi aria's op het programma stonden, ook zonder de wijzigingen als gevolg van de dispositie (zie site van concertgebouw).
  Voor alle duidelijkheid: ik --uiteraard ondeskundig-- deel u ervaringen niet. Ik heb genoten van een programma zonder platgetreden paden en van een buitengewoon warme stem. En ik niet alleen. Wat de beperkingen van deze zanger mogen zijn, er is een (in uw ogen natuurlijk belachelijk) publiek voor. En als laatste: een naamsvermelding bij zo'n review zou u sieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vond het optreden van Villazon jl. woensdag bijzonder pijnlijk. Ik gun het hem zo dat hij mooi zingt, maar ik sluit mij helemaal aan bij bovenstaand verslag. Dit concert had niet mogen plaatsvinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas moet ik de criticus en Michiel Floris gelijk geven: het was diepbedroevend en larmoyant. Jammer genoeg was ik er helemaal voor uit Maastricht gekomen en moest er ook nog een overnachting voor over hebben.
  De zang leek af en toe op een amateur uit de Jordaan.
  Ruud Mestrom.

  BeantwoordenVerwijderen