vrijdag 27 juli 2012

Operalia concert Covent Garden


Dat in het buitenland niet alles beter is bleek afgelopen woensdag voor aanvang van het Operalia concert in Covent Garden. Er was slechts een beperkt aantal programma’s beschikbaar zodat honderden mensen zonder programma zaten en derhalve ook niet wisten wat er gezongen ging worden. In de pauze werden er wel een kopie van de speellijst uitgedeeld. Het programmaboek kunt u hier vinden. Hier vindt u het daadwerkelijk gezongen programma.

De avond stond in het teken van voormalige laureaten van de zangwedstrijd van Domingo, Operalia. De aangekondigde namen van Stemme, Yoncheva, Novikova, Schrott, Villazón, Domingo, Calleja en DiDonato laten zien dat de wedstrijd niet zonder betekenis is geweest. Op de dag zelf moest Schrott vanwege ziekte verstek laten gaan en was de winnaar van 2010, Stefan Pop een late toevoeging.

Er blonk niet alleen maar goud. Teleurstellend was het optreden van Villazón. Zijn stem klonk als in zijn slechtste periodes in de afgelopen jaren, klein, onzuiver en onzeker. Pijnlijk waren door het grote contrast zijn duetten met DiDonato en Domingo. De jonge tenor Pop is misschien wel een stem voor de toekomst maar hij  mist nu nog uitstraling en is vlak in zijn interpretatie. Ondanks het feit dat hij met de aria van Rodolfo en La donna è Mobile hoge troeven in handen had bracht hij weinig opwinding teweeg terwijl hij toch alle hoge noten zong. Novikova mist nog het vermogen haar vocale talenten om te zetten in een ook dramatisch interessante uitvoering. Haar Adina miste charme en humor en de diepe emoties  van Tutte le feste wist zij niet te raken.

Calleja’s stem is niet een stem die mij direct raakte in het verleden. Ik miste het heilige vuur. Toch heeft een zeer interessante stem vanwege zijn specifieke geluid door het zeer snelle vibrato. Hij heeft  een opmerkelijke ontwikkeling meegemaakt de afgelopen jaren. De stem is wat donkerder geworden maar straalt nog steeds in de hoogte en heeft een prachtige ping. Ook zijn uitvoeringen zijn interessanter geworden al miste zijn Nemorino humor. Het duet uit de Parelvissers met Domingo klonk al veel beter en zijn Calaf was opmerkelijk omdat hij op techniek door een goede projectie en niet op brute  kracht boven het orkest uitkomt. Een lyrische Calaf die meer bij de oorsprong van de rol ligt, Puccini schreef de rol immers voor Lauri-Volpi. Het is te hopen dat hij Calaf voorlopig nog links laten liggen denkende aan Carreras.

Stemme, Yoncheva en DiDonato zorgden er voor dat het Ladies night was. Stemme liet horen waarom zij een van de leidende Wagner sopranen is van dit moment. Yoncheva sloeg zich goed door de slotscene van La Sonnambula maar kreeg de zaal plat met een prachtige uitvoering van Depuis le Jour. DiDonato – duidelijk een publiekslieveling in Londen – ontving terecht een ovatie voor Tante affeti uit La Donna del Lago. De wijze waarop zij de versieringen in het cabaletta zong was om te zoenen, virtuoos, smaakvol en verfijnd. Volgend seizoen zal zij in deze opera in Londen te zien zijn. Iets om naar uit te kijken.

Ondanks dit alles was de grote vocale ster van de avond toch Domingo. Als tenor is overduidelijk te horen dat hij heeft moeten inboeten. Zijn Siegmund is een schim van de Siegmund van twintig jaar geleden. In de baritonpartijen die hij zingt laat zijn stem hem echter niet in de steek alhoewel de echte lagen noten problematisch zijn. Hij is geen bariton en klinkt niet als een bariton maar dat is geen probleem als je een Domingo bent. Zijn inzicht in een rol als Rigoletto is magnifiek en zijn vertolking van Gerard uit Andrea Chenier opzienbarend. Ik heb begrepen dat hij in het najaar van 2013 deze rol met Kaufmann en Westbroek zal gaan vertolken.

Hulde voor de wijze waarop Pappano het orkest van de Royal Opera  leidde in een zeer uiteenlopend repertoire. De frisse uitvoering van de prelude van die Meistersinger was gelijk al een visitekaartje waar alle troeven werden uitgespeeld, prachtige strijkers en zeer goed bezette eerste lessenaars bij de blazers.

Op ZDF zal op zondag vanaf 22.00 een samenvatting te zien zijn. De BBC zal het concert met kerst uitzenden. Niet te missen ! (JB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten